α-1-kyselý glykoprotein
Laboratoř | Biochemie | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Kategorie | Bílkoviny | ||||||||
Princip stanovení | Imunoturbidimetrie | ||||||||
Jednotka | g/l | ||||||||
Vyšetřovaný materiál | Sérum | ||||||||
Odběrová zkumavka Vacuette |
Sérum s gelem, 3,5 ml
|
||||||||
Režim stanovení | Rutina | ||||||||
Provádíme | Pracovní dny | ||||||||
Stabilita | 2 dny při 2-8 °C | ||||||||
Referenční meze |
|
||||||||
Klinické informace | α-1-kyselý glykoprotein (orosomukoid) patří mezi tzv. „proteiny akutní fáze”. Koncentrace těchto plazmatických proteinů stoupá u akutních stavů. α-1-kyselý glykoprotein je bohatý na sacharidy a je syntetizován v játrech.
Zvýšené hladiny α-1-kyselého glykoproteinu v krvi jsou spojeny se zvýšenou zánětlivostí, těhotenstvím a různými nesouvisejícími onemocněními. Také se objevují u zdravých jedinců po závažném chirurgickém zákroku a přetrvávají až do úplného zhojení zranění. Snížené koncentrace nalezneme při poruše proteosyntézy v játrech. |
||||||||
Ostatní zdroje | Příbalový leták metody Racek, J. Rajdl, D. a kol. Klinická biochemie. 3. přepracované a rozšířené vydání. Praha: 2021. |